Navigatie

Tea Brothers

THEE: OORSPRONG EN SOORTEN

De oorsprong
China is hét theeland bij uitstek. Volgens velen is de Chinese keizer Shen Nung de grote ontdekker. Toen hij in het bos een ketel water kookte, dwarrelden toevallig enkele blaadjes van een wilde struik in het water. De keizer vond de geur en de smaak van het gekookte water met de blaadjes heerlijk: zo zou ca. 5000 jaar geleden de eerste thee zijn ontstaan. Die struik kennen wij nu als Camellia sinensis (d.w.z. de Chinese theestruik). Alle theesoorten zijn afkomstig van deze groenblijvende struik. Tegenwoordig wordt thee in heel veel landen met een (sub-)tropisch en vochtig klimaat geteeld; de bekendste ‘theelanden’ zijn China, India, Japan en Sri Lanka.

 

Als een theestruik twee tot vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. De theeblaadjes worden dan met de hand geplukt. Voor de beste kwaliteit plukt men alleen de bladknop met de bovenste tere jonge blaadjes, ook wel ‘two leaves and a bud’ genoemd. Voor theeën met een wat robuustere smaak worden ook volgroeide blaadjes gebruikt.

De diverse theesoorten zijn het resultaat van verschillen in klimaat, grondsoort en ligging (met name de hoogte) van de plantage. Daarnaast hebben ook het oogstseizoen en de manier van plukken, bewerken en verpakken een belangrijke invloed op de uiteindelijke kleur, smaak en geur.

Hoe ontstaat thee?
Een geplukt theeblaadje ondergaat een aantal stappen voordat het klaar is voor het zetten van een kopje thee:

• Verflensen:
Dit betekent dat het natuurlijke vocht uit de theeblaadjes verdampt. Tijdens het verwelken (verflensen) verliezen theeblaadjes de helft van hun vocht. Dit proces neemt ongeveer 20 uur in beslag. Hierna is het blad soepel genoeg om, zonder te breken, te worden gerold.

• Rollen:
Het blad wordt tussen twee, in tegenovergestelde richting draaiende, metalen platen gerold en gekneusd. Zo komen de bladsappen vrij die belangrijk zijn voor het uiteindelijke karakter van de thee. Dit rollen duurt ongeveer een half uur.

• Fermenteren (zwarte thee en rooibos):
Bij een constante temperatuur van ca. 25°C en een zeer hoge vochtigheidsgraad, beginnen de theeblaadjes op te warmen en te gisten. Door het contact met zuurstof krijgen de blaadjes het kenmerkende theearoma en de donkere kleur van zwarte thee. Dit proces duurt één tot drie uur. Groene thee wordt niet gefermenteerd en behoudt dus zijn oorspronkelijke groene kleur.

• Drogen:
De fermentatie wordt stopgezet door de temperatuur te verhogen tot ca 90°C, het zogenaamde drogen of ‘vuren’. Dit duurt ca. 20 minuten. Tijdens dit droogproces wordt het vochtgehalte teruggebracht tot 4-6%. Ook groene, niet-gefermenteerde thee ondergaat dit droogproces.

• Zeven:
Na het drogen worden de theebladeren, met behulp van schudzeven in verschillende maten, op grootte gesorteerd. De doelstelling van het sorteren is om te zorgen voor uniformiteit van de bladgrootte. De andere reden is om te voorkomen dat kleinere deeltjes afbreuk zouden doen aan de smaak van de grote theebladeren. Deze indeling is niet gerelateerd aan kwaliteit, maar naar het klimaat, de locatie en de aard van de verwerking van een thee. Elke gradatie heeft ook zijn eigen smaak karakteristiek.


Na deze stappen wordt de thee verpakt en in zijn ‘pure’ vorm op de markt gebracht. Thee kan ook worden gearomatiseerd door er specerijen, kruiden, bloemen of vruchten aan toe te voegen.


Zwarte thee
De theeblaadjes worden na het plukken verflenst en vervolgens gerold, gekneusd en verhit. Dankzij een relatief lang fermentatieproces krijgt de thee zijn kenmerkende goudbruine tot zwarte kleur. Zwarte thee heeft een krachtige smaak en is intens geurig. 


Groene thee
Groene thee is licht van kleur en fris van smaak. Voor groene thee worden de theeblaadjes meteen na het plukken verflenst en verhit; er vindt geen fermentatie plaats en de thee behoudt zijn groene kleur. Deze thee wordt traditioneel gedronken in China en Japan maar is ook bij ons heel populair.
 

 

Rooibos
Rooibos is afkomstig van het blad en de twijgjes van de Zuid-Afrikaanse struik Aspalathus linearis. Het is dus eigenlijk geen ‘echte’ thee. Rode rooibos ondergaat hetzelfde fermentatieproces als zwarte thee. Groene rooibos, afkomstig van dezelfde struik, wordt niet gefermenteerd. Beide soorten zijn van nature theïnevrij, dus ook heel geschikt om ‘s avonds te drinken. 

 

Thee zetten

Groene thee:

Plaats het theezakje in een kopje en giet er kokend water, dat is afgekoeld tot 85ºC, over. Laat de thee 2-4 min trekken en ENJOY!

 

Zwarte thee en rooibos:

Plaats het theezakje in een kopje en giet er kokend water over. Laat de thee 2-4 min trekken en ENJOY!

Aanbieding

La Nuova Era Cuadrona Wood ivory € 2.117,50 € 2.000,00

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2016 - 2018 WP koffie en thee | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.